Tijdsverschil Curacao

Tijdsverschil Curacao; dat de klok in Curacao een andere tijd aanwijst dan in Nederland zal iedereen wel weten, maar hoeveel verschil is er nu precies is iets dat we allemaal even moeten opzoeken. dat is handig als je gaat vliegen naar Curacao. Dat hebben wij daarom al voor je gedaan, en je kunt dat hier lezen, met uitleg.

Geen zomertijd in Curacao

In Nederland hebben we ‘s zomers de zomertijd, ofwel daglicht besparende tijd. Dat is om zoveel mogelijk energie te besparen. In een land waar de dagen in de zomer veel langer zijn dan in de winter wil men graag zo lang mogelijk van het natuurlijke zonlicht gebruik maken. Er zijn heel weinig mensen die al om 4 uur s’ morgens buiten aan het werk gaan dus is het verstandiger om de zon een uurtje later te laten opkomen, zodat we ook ‘s avonds een uurtje langer licht hebben.

Zonsopkomst en ondergang

In Willemstad op Curacao zijn de dagen en nachten bijna even lang, omdat het eiland in de tropische zone ligt. De Tropische zone is het gebied tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. De zon staat hier ‘s middags rond twaalf uur vrijwel loodrecht omhoog. Maar dit variëert per seizoen een beetje. Daarom komt de zon in de periode rond december op om ongeveer 7 uur en gaat weer onder rond 18.30 uur. In de zomermaanden is dat respectievelijk rond 6.00 uur en 19.15 uur.

Tijdsverschil Curacao, de Tijdzones

De hele wereld is verdeeld in tijdzones. Dat zouden er, omdat de klok 24 uur per dag heeft, 24 moeten zijn, maar er zijn een paar landen die hun klok een half uur extra voor- of achteruit hebben lopen. Dus zijn er meer tijdzones. De 0 zone, van waaruit de tijd over de hele wereld wordt weergeven is de 0 meridiaan die, zoals veel mensen wel weten door Londen loopt. Als het in Londen 12 uur ‘s middags is, spreken we van 0 UTC of in de oudere term GMT (Greenwich Mean Time). De laatste wordt echter tegenwoordig niet veel meer gebruikt.
Nederland en België liggen in UTC +1 Dat wil zeggen dat wij het dan al 1 uur ‘s middags hebben.
Willemstad op Curacao heeft UTC -4 Dat wil zeggen dat het daar dan 8 uur is in de ochtend.

Zomer en winter verschillend tijdsverschil

Dus is er 5 uur verschil zul je zeggen tussen Amsterdam en Willemstad. Ja en nee! Want als wij zomertijd hebben zetten wij onze klok een uur vooruit. Het tijdsverschil tussen Amsterdam en Willemstad is dan dus 6 uur.
Zoals we hierboven dus hebben kunnen lezen is er een tijdsverschil met Nederland en Curacao wat 5 of 6 uur kan zijn. Handig om te weten als je je welverdiende vakantie op Curacao in een van die mooie appartementen doorbrengt en het thuisfront even wilt bellen. Doe dat dan liever niet als je in Curacao ‘s avonds even tijd hebt. Je familie ligt dan zeer waarschijnlijk al in bed en wil dan even niet gestoord worden. En het zelfde geldt als je vanuit Nederland bij je ochtendboterham denkt: Even Curacao bellen, ze zijn dan nog niet wakker en liggen slapend na te genieten van een avondje stappen in het bruisende Willemstad.